Työväenasuntomuseo
Kirstinkuja 4 • • Vapaa pääsy
Alppilassa Linnanmäen juurella on Työväenasuntomuseo, jonka pienissä hellahuoneissa voi kurkistaa helsinkiläisen arjen historiaan. Kotien hellakakluunit, pesukomuutit ja päästävedettävät sängyt kuvaavat työläisperheiden elämää 1900-luvun eri vaiheissa.
Museo toimii yhdessä vanhimmista Helsingin kaupungin työväelle rakentamista puutaloista. Yhdeksän hellahuonetta on sisustettu eri aikakausien kodeiksi.
Vähitellen asuntoihin ilmestyvät gramofonit, hetekat ja sähkölamput kuvaavat asukkaiden elämässä vuosikymmenten myötä tapahtuvia muutoksia.
Museon puodista voi ostaa nostalgisia tuotteita lahjaksi tai oman kodin kaunistukseksi. Tarjolla on vanhoja hyviä keittiövälineitä, kotitekoista sinappia, työläispihojen kasveilla koristeltuja astiapyyhkeitä ja paljon muuta. Viihtyisässä pihapiirissä kukkii kesäisin perinteisiä Helsingin puutalopihojen koristekasveja.
Työväenasuntomuseossa liikutaan oppaan johdolla. Yli viiden hengen ryhmäkäynnit on sovittava etukäteen, varaa opastus tästä tai soita 09 3107 1548 tai 040 590 5516. Museossa ei ole esteetöntä kulkua. Katso 360°-esittely Työväenasuntomuseosta.
Työväenasuntomuseon yhdeksän hellahuonetta on sisustettu talossa eri aikoina eläneiden asukkaiden kodeiksi.
Työväenasunnot ovat harvinainen muisto Pitkänsillan taakse 1800–1900-lukujen vaihteessa syntyneestä, tiiviisti asutusta työläiskaupunginosasta. Kohentaakseen oman työväkensä oloja Helsingin kaupunki rakennutti laadukkaita asuntoja silloiselle Kristiinankadulle. Asunnot vuokrattiin pitkään kaupunkia palvelleille työmiehille, mieluiten suuriperheisille. Vuokra oli kallis mutta asukkaat tyytyväisiä.
Puutalot katosivat Kalliosta nopeasti 1950-luvulta alkaen, ja myös Kirstinkadun työväenasunnot merkittiin purettaviksi 1966. Talojen annettiin rapistua, ja elämä niissä muuttui levottomaksi.
Vasta 1986 rakennukset suojeltiin, kolme niistä kunnostettiin nykyaikaisiksi asunnoiksi ja yhdestä kaupunginmuseo teki Työväenasuntomuseon. Hyvin säilynyt museotalo korjattiin mahdollisimman paljon vanhaa säilyttäen. Yhdeksän hellahuonetta sisustettiin talossa eri aikoina eläneiden asukkaiden kodeiksi.
Kävijöiden kommentteja
” Nykyaikaisen tavaranpaljouden keskellä eläville voisi olla yllätys, miten vähällä tavaralla ennen pärjättiin.”
“Kiitos että olette säilyttäneet ja entisöineet nämä.”
“Työväenasuntomuseo on hyvin toteutettu, vanhemmille muistoja ja nuoremmalle polvelle tietoa siitä, miten ennen asuttiin.”
“Aivan ihana paikka, olen tosi positiivisesti yllättynyt.”
“Hurmaava ja mielenkiintoinen kokemus. Varmasti tullaan uudelleen ja tuodaan kaikki sukulaisetkin mukaan…”
“Kiitokset harvinaisen hyvästä opastuksesta. Sen myötä kävi eläytyminen eri kohteisiin vaivatta.”