Työväenasuntomuseo aukeaa jälleen kesäksi 2019
Vanhan puutalon pienissä hellahuoneissa voi eläytyä helsinkiläisen arjen historiaan 1900-luvulla, kun Työväenasuntomuseo avautuu kesäkaudeksi 4.5.–29.9.2019. Hellakakluunit, pesukomuutit, gramofonit ja hetekat kuvaavat työläisperheiden asumisessa ja elämäntavassa tapahtuneita muutoksia. Kesän aikana Työväenasuntomuseossa tarjotaan slangiopastuksia sekä Hellahuoneita ja sakilaisia Sörkassa -kävelykierroksia. Perinteinen puutarhajuhla pidetään perjantaina 7.6.2019.
Työväenasuntomuseo toimii yhdessä Helsingin vanhimmista työväenasunnoista. Kirstinkujan puutalot ovat harvinainen muisto Pitkänsillan taakse 1800–1900-lukujen vaihteessa syntyneestä, tiiviisti asutusta työläiskaupunginosasta. Kohentaakseen oman työväkensä oloja Helsingin kaupunki rakennutti laadukkaita asuntoja silloiselle Kristiinankadulle. Asunnot vuokrattiin pitkään kaupunkia palvelleille työmiehille, mieluiten suurperheisille. Vuokra oli kallis mutta asukkaat tyytyväisiä.
Puutalot katosivat Kalliosta nopeasti 1950-luvulta alkaen, ja myös Kirstinkadun työväenasunnot merkittiin purettaviksi 1966. Talojen annettiin rapistua, ja elämä niissä muuttui levottomaksi.
Vasta 1986 rakennukset suojeltiin, kolme niistä kunnostettiin nykyaikaisiksi asunnoiksi ja yhdestä kaupunginmuseo teki Työväenasuntomuseon, joka avattiin 1989. Hyvin säilynyt museotalo korjattiin mahdollisimman paljon vanhaa säilyttäen. Yhdeksän hellahuonetta sisustettiin talossa eri aikoina eläneiden asukkaiden kodeiksi.